Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_lunar_landings.thumb.jpg.b50378d0845690d8a03305a49923eb40.jpg

dazroome

sky-watcher az-gti eq mode

Recommended Posts

I see there is now a firmware upgrade allowing the az-gti to be used in eq mode . this is exciting for me as i have a staradventurer as well and could use the wedge from it

with the az-gti to have a full goto  eq mount has anyone done this yet?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is both good and bad, the GTI mount is already as rare as hens teeth....

Alan

Share this post


Link to post
Share on other sites

just  setup the firmware, added my little mak. just got to get a counterweight to finish and some clear skys to open up .

 

DSC_5250.JPG

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there a way of accurately polar aligning it. There appears to be no provision for a polar scope. If there is I might be tempted. I already have a SA but quite like the idea of a similarly sized mount with go to which can be used for imaging.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You could do it using software e.g. SharpCap has a Polar Alignment tool, and if you could attach a Polemaster to the mount ??  then that could be another way.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Almost ready to try my setup out. Just need a bolt with a smaller head to anchor the dovetail plate, a counterweight, update the firmware, and hope for clear skies. What do you think? 

5A620095-BC09-4F79-9C9D-9DFC58DF7EE9.jpeg

CE9C3C9B-DDCD-41B3-BABB-756482EE545F.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isn't eq mode driven through the synscan pro application and not to do with the firmware?

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, aquamoon said:

Almost ready to try my setup out. Just need a bolt with a smaller head to anchor the dovetail plate, a counterweight, update the firmware, and hope for clear skies. What do you think? 

 

 

I think you have added too much height and flexure with the L bracket arrangement. You should bolt your camera to a vixen dovetail directly or via a lens ring.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, happy-kat said:

Isn't eq mode driven through the synscan pro application and not to do with the firmware?

The mount is available only as alt az from factory, SW later released a test firmware to allow an update to choose Eq mode in Synscan

However, it also turns the left handed mount to a right handed one, so if your telescope has a fixed dovetail and finder was on top, it will end up at the bottom after update.

Edited by Panda Alvin

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 03/10/2018 at 01:00, R26 oldtimer said:

I think you have added too much height and flexure with the L bracket arrangement. You should bolt your camera to a vixen dovetail directly or via a lens ring.

Thanks very much R26OT, that's a good call. Do you recommend a specific vixen dovetail for DSLRs? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The camera with it's lens doesn't weight much, so a standard SW dovetail should be sufficient and economic. The 21cm one, should give you enough length for proper balancing.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

My iPhone SynScan Pro app not recognizing EQ mode. I tried to follow Wolfie6020's video to the letter, save for running SynScan Pro app on iOS, instead of Android. I've taken a series of 4 screen shots showing the sequence of events (from left to right) what happens when I try to connect in EQ mode. The app just goes straight into AZ mode (in about 0.5 seconds), I don't get the option to choose between AZ and EQ mode.  Does the EQ option not exist for iOS? Any help is greatly appreciated. 

Skywatcher_AZ-GTI_No_EQ_mode.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Working on iOS here just as it should but I'm on app version 1.11.3 which is odd because I only downloaded it recently - I'll be careful not to update it !!

fullsizeoutput_26d.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, aquamoon said:

My iPhone SynScan Pro app not recognizing EQ mode. I tried to follow Wolfie6020's video to the letter, save for running SynScan Pro app on iOS, instead of Android. I've taken a series of 4 screen shots showing the sequence of events (from left to right) what happens when I try to connect in EQ mode. The app just goes straight into AZ mode (in about 0.5 seconds), I don't get the option to choose between AZ and EQ mode.  Does the EQ option not exist for iOS? Any help is greatly appreciated. 

Are you sure you're using the pro version of the App - get the Pro version from that App store and you'll be sorted.

 

Edited by russp

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, russp said:

Working on iOS here just as it should but I'm on app version 1.11.3 which is odd because I only downloaded it recently - I'll be careful not to update it !!

Thanks russp, that's very helpful in determining that it does function with iOS, and SynScan Pro 1.11.3. Yeah, I wouldn't go updating the app either! I'll let you know if I get it working. In the interim, I'll try different combinations of software. Updating to iOS 12.1 now. I'm determined to get this to work... my 500mm is waiting! Thanks again.

Edited by aquamoon

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, aquamoon said:

Thanks russp, that's very helpful in determining that it does function with iOS, and SynScan Pro 1.11.3. Yeah, I wouldn't go updating the app either! I'll let you know if I get it working. In the interim, I'll try different combinations of software. Updating to iOS 12.1 now. I'm determined to get this to work... my 500mm is waiting! Thanks again.

One more question russp - Which MotorBoard software version are you using? I've got 3.16 going on my AZ-GTi. It's not 3.12, but it might make a difference. Cheers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, aquamoon said:

One more question russp - Which MotorBoard software version are you using? I've got 3.16 going on my AZ-GTi. It's not 3.12, but it might make a difference. Cheers.

App 1.12.0 works ok too - Motor Board 3.16.A5

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, russp said:

App 1.12.0 works ok too - Motor Board 3.16.A5

Super helpful, thanks again russp. I've upgraded to iOS 12.1, re-installed SynScan Pro 1.12.0, running MotorBoard 3.16.A5, and still to no avail. I'll keep trying. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, aquamoon said:

Super helpful, thanks again russp. I've upgraded to iOS 12.1, re-installed SynScan Pro 1.12.0, running MotorBoard 3.16.A5, and still to no avail. I'll keep trying. 

Problem solved. I had the wrong version of 3.16.A5 MotorBoard software installed. I've successfully installed "Firmware: AZGTi Mount, Right Arm, AZ/EQ Dual Mode, Version 3.16" and everything is working fine. Noob astronomer fail. Thanks everyone (esp russp) for their help and advice... I owe ya one. 

SkyWatcher_AZ-GTi_Fail_NDT.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Michael Hogan
      I have decided to sell my Cem-120 mount as i got a second hand AP 1100 GTO from my friend who got a new AP 1600 with encoders
      its just under a year old bought from Altair Astro so still under two year warranty is in mint cont i couldn't miss the opportunity to get
      AP 1100 GTO and let it go still waiting for pier plate for mount.
      So theirs no point in keeping two large mounts after i got my dream final mount buyer will pay shipping price is 2350 pounds.
      Altair Astro price without Ipolar Camera is 3250 pounds without Ipolar Camera which is 200 pounds total 3450 pounds
       

    • By muddy
      SOLD
      Skywatcher HEQ5PRO Tripod and Extension pillar.
      There are a few marks on the tripod legs but not really noticable, the eyepioece/spreader tray has paint flaking off
      But could be cleaned and repainted, it didnt bother me, but I am lazy.
      I am selling as its not getting used as it should be and I find I use the excuse that it takes to long to carry it out 
      and setup, but in reality I think I am just losing interest.
      As it is a heavy object collection from TS25 (Hartlepool) is preferred.
      But if a courier collection service is available buyer pays the costs and arranges pickup I am happy as long as money has been transfered. Also I am prepared to travel a reasonable distance to meet for exchange.
      Price £400 ONO I will not split
       
      SALE COMPLETED







    • By GiovanniF
      Hi to everyone, I used to do some astrophotography in the past with a Celestron AVX and DSLR but after few month had to give up for several reasons, including light pollution (I'm living in zone 3 east London), and also working shifts. Now I want to start again, and this time more serious. I've been searching around for a couple of months to choose all the gear and I'm quite happy with the list so far although it's a bit over the price I planned at first.
       I will get an William optics Z73 with his 50mm guide scope, a flattener/reducer 0.8, light pollution filter IDAS D2 and as camera I will use a Canon 600D modded and I will buy a ZWO 183MC Pro, after so much research, I'm very happy with the scale and framing I will get with this combo, but I'm starting to get confused with the mount.
      My first idea was to go for an HEQ5 Pro, as my previous experience with the AVX has been awful, then I realized that the FLO, sells that mount with belt modification and also some cleaning and tuning if required, I heard that it's a big improvement over the stock one and the price it's ok, but another important factor for me it's portability. Unfortunately, my garden doesn't allow me to do much so I will need to carry around on trolley, for a km walk, I'm a strong person and been doing plenty of time with the AVX, so my confusion came recently when the iOptron mounts entered my radar. I start comparing the heq5 pro with belt, with the iOptron cem25EC and the CEM40 without encoders, and I'm so unsure of which to buy, the cem25 seem to be the equivalent of heq5 at least speaking of payload, but in some threads I read people saying it's a bit fragile so kind of remove it from the equation although the weight it's interesting for my situation, then the cem40, seem to be quite similar on weight to the heq5 but with higher payload and that's interesting too as I will buy a C11 at some point.
      Now it will all come down to the accuracy of tracking I guess, how the heq5 and cem40 would compare on tracking and guiding? If the cem40 it's better, I would probably go with that since it holds more and would last longer as I don't plan to get anything bigger than a C11, but if the skywatcher it's better, I could decide to go for that, and when I move to a place with better garden then get a second mount with higher payload.
      Apologise for the long post and my english.
      Kind Regards,
      Giovanni. 
    • By MakeItSo
      Hi Folks, 
      Thanks for reading. 
      I am upgrading my mount for my observatory. I will be doing AP primarily but to be honest,  I also enjoy some visual.  I need about 30-40kg capacity. I had my heart set on the ridiculously expensive 10 Micron 2000 (coming in a about 12k when you figure all the extras needed). Something seemed wrong about that price....!
      I now have an opportunity to get a Mesu 200 Mark II. The mounts engineering looks unquestionable and I have yet to hear anything bad said about these mounts. The price is also very attractive compared to the 10 Micron. My issue is the control. I’m going to be honest - the controller looks rudimentary (and with no screen, controlling from the computer for visual may be annoying). I have no knowledge of Sidereal technology at all. I am very close to purchasing this mount but I would like some feedback on user experience regarding the software and control of the mount. I note the new version will have the Scitech I controller but I thought (perhaps incorrectly that the older version has the II controller). I am not sure if this is significant or not. 
      Opinions and feedback greatly appreciated. 
      Simon
    • By starcorral
      My club's Atlas is stuck on the date 11/13/2099.   Last night was 6/28/2019.  Every time I reset the date and started the 3 star alignment the scope chose Vega and then pointed to the western sky - sorta wonky.  When I tried a second star it aimed at a totally wrong part of the sky.  I went back to date and it had reset to the11/13/2099 date.  The mount has a working GPS module.   I went through all the menus and there was no place other than the " sub menu to attempt to replace the errant date.  After five tries I gave up.   Apparently the GPS was accurate to withing a stride or two.  What should I try next?   I know my club; they'd rather stuff it in a corner than take the time or money to fix it.  So it will be m time and my money.  I used the mount several times this year and had no problem.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.