Jump to content

548140465_Animationchallenge.jpg.32379dfa6f3bf4bba537689690df680e.jpg

Andywilliams

Members
  • Posts

    230
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Andywilliams

  1. The Rosette Nebula in the constellation of Monoceros (the Unicorn). I’m back up and running with my asi1600 and I’ve sorted my guiding issues. im rather happy with this one Technicals..... SW 150pds SW heq5pro ZWO asi1600mm Ha 15X300 seconds (75mins) Oiii 17X300 seconds (85mins) HOO Darks Flats PhD guiding Stacked and processed with Pixinsight Taken from my backyard in Waipawa, Aotearoa, New Zealand.
  2. Totally agree.... I didn't get much sleep last night before a work day....but I dont care....I'm so happy ! You are right....its a wonderful feeling when the gremlins start to go away and things start going right ! Again, thanks for your help
  3. Hi guys ! Success !! Thankyou so much for your advice .... I love this forum because the advice is so freely given and is of top quality ! So, I didn’t have my spacing right, my measurements were out of whack.....I should have realised this a while ago. Im still not sure how back focus relates to the scope focus but I can now reach focus half way along the draw tube I used the moon as my focus aid I gave it a quick go last night. I’ve also had some issues with guiding but have ironed out some gremlins there as well. The upshot is that for the first time ever I was able to do a 300 second sub !....before the high cloud swept in. You will notice that the focus is a little soft but it’s very much in the ball park and will improve as soon as I attach my eaf. This is the 300 seconds on the Rosette through the Ha filter. Again , thanks so much
  4. Hi guys....a mixture of work and clouds have meant I haven't been able to test my gear out again....but I'm still on it ! Cheers, Andy
  5. Steve and Andy ..... Thankyou so much for this gold info I’m going to configure it as per your advice and see how I go later.... skies are looking good for tonight as well I will certainly let you know how I get on cheers and clear skies, Andy
  6. Hi Steve, many thanks for your reply. I am home now. So this is the configuration as I had it on the night. Focus tube fully extended and asi1600 spaced to the baader filter. I could only just get focus and no focus with the Ha and Oiii filters. Anything strike you as obvious ? thanks so much for your help so far. clear skies, Andy
  7. Thanks for your reply Steve, Im currently using a manual focus. i didn’t try any of the rgb filters .... that was a mistake. I was using 20 seconds at gain 139 for focussing images. Too short for Ha ? I was always under the impression (yep, I don’t really understand the subject of backfocus ) ....that backfocus will not affect focus via the drawtube ? If it’s just totally a matter of backfocus then it should be easily resolvable ! i know that I’ve inadvertently changed something while my setup was stripped down for repair....it’s just a matter of figuring out what ! cheers, Andy
  8. Hi there....and thanks for your reply i mean to say that the draw tube is maxed all the way out. i can’t send a pic of my image train at the moment as I’m away from home for work. i can send one on Friday my focus at the moment is a manual focus. with thanks, Andy
  9. Hi again team, im looking for advice on some focus issues I’m having at the moment. A while ago I had to repair my asi1600mm pro as I had fried the motherboard. I replaced the board and used it again the other evening. My image train is.... SW 150pds Newtonian , baader coma corrector Mark iii , zwo filter wheel, asi1600. I could only just get a focus on the L filter with the focus hub all the way out , something which I had never struck before. I could not get focus at all on the Ha or Oiii filters, just a blank image. The only thing I can think of is that I’ve set up my back focus spacing wrong ? I’m pretty sure I’ve got 55mm between the baader and the camera chip. Im totally at a loss to explain it ?! I have put a pic below of the image I got. This is 240x30second subs on what should be the L filter....it’s actually blank as I don’t have a filter, it’s just nothing in front of the sensor. Its 30 second subs as I am having a nightmare with guiding at the moment.....but that’s another story for later I think for nearly 2 hours of data in short subs I should have gotten something rather better than this. Any suggestions as to how to resolve this would be much appreciated as the whole subject of backfocus leaves me a jibbering wreck
  10. Again, apologies for the late reply. I bought them directly from ZWO who were timely, polite and very efficient.....and quite cheap
  11. Apologies for the VERY late reply ! i was using a powered USB hub and I plugged the wrong power cable into it. It was quite spectacular, with lots of white smoke etc. the upshot was that I toasted the tiny chip next to the USB plug in the camera. My electronics guy who took a look at said that he couldn’t guarantee that other parts of the circuit board downstream from this might be affected too, so I replaced the whole board. Its now working fine
  12. It’s a disconnection event. A change in the direction of the solar wind moves the apparent direction of the tail
  13. Captured 26/12/2021 from my house in New Zealand. This wonderful comet is still putting on quite a show ! canon 6d, canon 75-300mm stock zoom lens. widefield shot @ 135mm and closer shot is @ 300mm 10X 20 and 30 seconds respectively plus calibration frames, @ iso 6200 on a star adventurer Mount. I remain totally impressed with this mount. Clouds obscured sigma octans so I did a guestimate polar alignment and it tracked beautifully. Captured using backyard eos and processed in Pixinsight.
  14. Update !...... I bit the bullet and had a go.... It was a surprisingly simple job but a bit fiddley. My only mistake was overtightening the fan holder screws which meant the fan couldn’t run. A gentle loosening of the screws and a test run in Nina and all appears ticketyboo ! I’m quite chuffed having saved myself a lot of $$$ cheers, Andy
  15. Hi team, A while ago I managed to fry my asi1600mm pro due to over voltage. I have bought a replacement motherboard and fan from ZWO. Does anyone have any experience installing the motherboard into this camera ? I am not an electronics expert and I'm just looking for some emotional support and advice Thank you all in advance, Andy
  16. I had a lovely evening under the stars last night and managed to get this image. I’m pretty pleased with it. NGC 253 The Sculptor galaxy, also known as the silver coin galaxy and/or the silver dollar galaxy. It is known as a starburst galaxy due to the intense star formation going on within it. It also contains a supermassive black hole at its centre. SW 150pds SWHEQ5pro Canon 1000d 29x120 seconds lights plus darks, flats and bias. Processed in dss, Pixinsight and gimp.
  17. Since accidentally frying my asi1600mm I am relegated to dslr imaging. Im pushing my canon 1000d as hard as I can. 90 minutes of 120 seconds 40x120 seconds darks Stacked in dss and processed in Pixinsight
  18. It’s been an up and down kind of month. I had a bit of an oppsie with my powered USB hub and have fried the hub, my asi1600mm and my eaf So im back on manual focus and my trusty canon 6d. NGC 6188 - The romantically named ‘fighting dragons of Ara’ ....or the less romantically named ‘Rim nebula’ ....it just depends what kind of mood you’re in I guess I think I can still tease more detail out of this ....but for now.... SW 150pds SW HEQ5pro Canon 6d 66X120 seconds 30Xdarks 30XFlats Pixinsight and gimp.
  19. Thanks for your replies Stuart . im just thinking out loud really. i was thinking maybe rebars in the concrete base that would fit into the steel tube and fill the tube with concrete ....maybe ?
  20. Does it ? I notice that with the todmorden pattern the blocks are bolted to the concrete base ? I was hoping to do the same with this
  21. Obviously I would be mounting just the pillar into the concrete, not the legs !
  22. Hi All, I’m planning a budget pier and the a shed type obsy. This will be the first go at this for me and I am very much NOT a handyman ! I was originally tending towards a ‘todmorden’ style pier as I have plenty of these blocks in my backyard. But then I got to thinking that I already have a centre pier tripod on wheels that fits my HEQ5 mount and I’m not using it. Would I be able to slot this straight into a concrete base with reinforcement rods for vertical stability ? As far as I can see, as long as it’s dead straight and vertical it should do the job ? or have I missed something ? Below is a pic of the aforementioned pier tripod. Thanks in advance for your expert advice. Andy
  23. Hi Malcolm, Once again Thankyou ! I am now pointing at sigma octans in cdc ! I did your custom parking position in eqmod. Could it be something as simple as not checking the set button in eqmod once I had the park position or could it be something as simple as not checking the save button in the observatory location in cdc ? Either way, a combination of these manoeuvres has done the trick and saved me from almost certain mania ! I sometimes think that these programs are actually relatively easy to use but contain so many parameters that need to be accurate and saved/checked that one or two simple omissions can really stuff the whole thing up ! Once again, I am in your debt and I can now wait for the omnipresent clouds to depart and go on my merry way again Thanks heaps for all of your advice. Cheers and clear skies, Andy
  24. Hi there Merlin, Its always sunny in Victoria....isn’t it ? A bearable 16c here in Hawke’s bay but plenty of scattered cloud Anyhow, basic, silly question time.....where do I find the Ini files ? Cheers and thanks, Andy
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.