Jump to content

sgl_imaging_challenge_banner_31.thumb.jpg.b7a41d6a0fa4e315f57ea3e240acf140.jpg

AstroEd

Members
  • Content Count

    135
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by AstroEd

  1. The hope of shorter cables is part of my desire in a permanent pier. But plan to remain running everything from inside my living room, just hoping it will be easier to only need to carry out the scope to setup rather than everything. It takes me 40-60min now to get setup to image. But if I can have the power and cables for the scope, camera, and focuser all run and waiting to be plugged in but protected from the elements all the better.
  2. I currently sit in the warmth of my living room running all cables out the window where I can watch the scope I am unable to put a weather protecr\time building around where I have the iOptron tri-pier mount concrete pads but thought I would put a permanent pier in the center of them and was considering a pvc pipe system to just keep the wire runs out all the time but not sure if I am thinking right, this is new to me.
  3. I had a Hip replacement in 2016 and have not been 100% since so I have not setup my CEM60 Mount more than 2 times since then as it is ungainly to haul in and out of the house now compared to before the surgery. I miss my solar imaging and am strongly considering an iOptron Permanent Pier I have not found any videos on how to set it up though. I was also wondering what I should do about running wiring permanently as well or continue to haul it out every setup I do not and can not have an actual observatory so I run the wires from the livingroom laptop out a window (with a board the has 2 strips
  4. Sounds like I wasted my Money on the ASI290MM (cooled), sadly At this time it is all moot as I had to order a replacement power supply for the iOptron CEM60 mount and won’t be able to try and image this weekend after all. I do have a Meade ETX125 (f/15)that I bought on clearance that might be ok for the ASI290MM, sadly the model had a defective mount (the knob for the center shaft screw never could go up far enough to place tension on the leg support tray) So I have owned it for almost 9 years and never really got to use it and misplaced its power supply also. So since I could not use it I sen
  5. Oh the Quark is already barlowed so I do not need to use my power mate? Also if I use the ASI290MM will the built in Barlow mess up the imaging as according to the calculation it should be about 2x? A side note: I own a 2.5 and 4x powermate Barlow.
  6. This is the calculation for the ASI290MM cooled camera pixel size. I am sorry for being confused, I really am trying to learn, I am just stupid at times.
  7. Doesn’t the above information mean since my scope is 480mm focal length at f/6 the results = 3.660417 times the native focal length so I need to use a 3.5-4.0x Barlow for optimal focal length for the camera?
  8. If I did this right... based on 80mm scope and the Quark wavelength I think is 656nm and the ASI 174mm camera pixel size is 5.86 microns.... but to be honest I do not have the knowledge of what needs to be done to read the calculations numbers.
  9. I still need to learn flats, darks and such currently I capture x amount of video frames and run through autostakkert! or registax and photoshop.
  10. Can I use my iOptron CEM60 with my Nikon D3400 and D500 or would I be better off buying a dedicated DSLR tracking mount (also lighter and easier to setup).
  11. I paired the asi 174mm with a 400+GB ssd drive but thinking I will install a 1TB NVMe drive in lap top just for image captures once I upgrade to the latest laptop with fastest most cores cpu I can afford.I will find out soon if there was any damage to the camera, Saturday is supposed to be cloud free. So Friday night I will try and remember how to do a polar alignment.
  12. Hello, I have been away from imaging for a very long (2016) time after a hip replacement and need to relearn my hobby as I still consider myself to be an uneducated amateur. Several months ago I setup to image and to my horror realized as I was slewing the Sun into view of the scope I had forgotten to install my Daystar Quark Ha filter on my Explore Scientific 80mm triplet scope and I THINK I may have damaged my ZWO ASI 174MM camera but I have not tried to use it since my discovery. I have a ASI 290MM cooled that I bought awhile back (In the hopes of achieving a bit more magnificat
  13. I have been away from imaging for almost 4 years, I quit due to a hip replacement and just never got back into it, but I hope to return soon. After reading these old posts again I am very upset by all of my typos and I will try to do better in the future.
  14. Skybadger, I am very new at this and have a lot to learn but so far the Interference Eliminator has been my best option, I tried another tilt ring device that I never figured out and to get to the Allen screws I had to remove the camera every adjustment and for me that was too much because by time I got it back together I would for get what score I adjusted what direction. I have not imaged much last year due to hip issues and a Total hip replacement, and I never set up in winter. I look forward to setting up in the months to come. I do have about 100 GB of data I have not processed
  15. Yet another item to consider in my journey to Solar perfection, thanks for this thread Dave.
  16. The banding has been that way from day one when I use the Barlow 2x or Powermate 2.5x even with out the Barlow at full disk I can see slight banding straight across the whole surface but it is real faint in the finished image. I can not wait for clear skies with good seeing to do more tests with the Interference Eliminator.
  17. I have heard about putting it out of focus and capturing that but I can not figure out at what focus point
  18. I am trying to figure that out myself if you notice they are in both images the before with the Newton Rings and the after using the Interference Eliminator. I am hoping it is some kind of noise the seeing was terrible and I also do not think I had the scopes preassure tuner set right as I never saw any filaments or proms the entire time I was testing.
  19. Also forgive me I do not know best way to post images in forums so linked directly to my Flickr page which has my Astronomy, Metal Detecting, and Dog pictures so I am sorry if you ended p seeing images not related to this post I am still learning, I have not figured out yet how to lock out sections of my Flickr albums.
  20. I am not sure what you mention but the B/W images are made from avi files that I stack in autostakkert!2 keeping the best 25-50% of anywhere from 1000-3000 frames and save as TIF files, then run in Registax for wavelets which to be honest I do not yet understand the settings I just play with sliders till they look better than the origional. Then I save them as JPG and open in Photoshop CS5 to adjust histogram and curves convert to 8bit and grayscale, then I use the Duotone to add color to taste. Still learning what looks right. When I post I tend to post the best single frame which looks
  21. I tried to shift the image during recording and at best it mad the newtons rings lighter but did not eliminate them, I also still need to learn proper or easy way to do flats and incorporate them into my stack.
  22. Hi folks I do not post much here but I am so excited!! I have a single stack Lunt 80mm Ha scope, ASI174MM aand ASI120MC-S cams, Powermate 2.5x and have been fighting Newtons Rings from day one. I had posted this issue on other forums before and it was suggested that I try a Teleskop Service T2 Tilt Adjuster but I found it frustrating the camera body blocked access to the adjustment screws and I had to take it off to adjust and reassemble it take another image and repeat. I never got it to work as I could not figure out which of the 3 screws to turn nor remember which one I had turned or w
  23. I also had this same issue. I have a Lunt 80mm Ha scope single stack, ASI174MM cam, 2.5x Power mate and 2x Celestron Barlow both gave me banding it was suggested I try a Teleskop Service T2 Tilt Adjuster but all it did was frustrate me. The camera body blocked the adjustment screws and I had to remove it for each adjustment by which time thanks to my PTSD and short term memory issues I would forget which screw I adjusted or which direction. It was a pain and I NEVER got it to work. A few days ago I had posted some images on Solar activi
  24. I recently bought the TS tilt adapter but only had one chance to use it so far with no luck, how do you know which screws to adjust to remove the rings? Using a Lunt 80mm and asi174mm with a 2.5x powermate, was hoping to get the 4x and 5x but am scared the rings will be worse.
  25. Thanks Paul for the software link, I am awaiting delivery of a new iOptron CEM-60 will give this a shot soon as I can.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.