Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_30_second_exp_2_winners.thumb.jpg.b5430b40547c40d344fd4493776ab99f.jpg

jamieren

Finder scope assembly...

Recommended Posts

Well, I decided to take a chance and picked up a second hand 6" reflector (after selling my ridiculously heavy 12") and already I'm revelling in discovery I never would have even attempted with an expensive scope. To be more precise, I went to align the scope with the finder and realized I couldn't see through the finder scope. I tried focusing it and even taking it off the mount and walking towards an object, but I can't get the slightest view through it. I've now taken it apart and cleaned the very dirty lenses, and it's got me thinking perhaps they have been assembled incorrectly, either from the factory or from a well intentioned user (there was a fingerprint in there...).

This is what I have:

Starting from the 'eye side' is the small lens, convex on one side and flat on the other - convex side to the eye. Next is a larger lens also convex / flat and oriented the same way (convex toward the eye). At the far 'light gathering' end is another large lens convex on both sides, which I suspect can go in either way. Can anyone make sense of this? A few 'exploded view' pictures would be great. I suppose I could just fiddle with it, but there's another piece that fits down inside that will be a pain to reassemble so I'd rather just do this once...

Edited by jamieren
corrected lens descriptions

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, I've tried fiddling now and have come to no positive conclusion. I've attempted to orient the lenses in different configurations, but the same event occurs. I get an upside - down image that comes into focus with about 3" distance between the assembly for the eye side containing two lenses and the other convex lens. No matter which way I orient the eye side lenses, this happens. I've looked at various things and cannot see any evidence of magnification either. The length of the finder scope is about 7" and I have found no way to make it focus at that distance. The best guess I can offer is that it is Keplerian in design, but has an extra lens?? I'm feeling a bit lost here, and I'm dying to hear the solutions you pros have to offer ;)

Here's a link to the Keplerian pic: http://en.wikipedia.org/wiki/Refracting_telescope

Edited by jamieren
added link

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm no expert but I am not sure what you mean re the the lack of focus. Are you saying that the tube appears too long and when you dismantle the finder and hold the objective 3" away from the eyepiece that's the only way it will focus?

I may be wrong but I'd have thought the flat surfaces in the eyepiece would be on the 'outside' i.e. the convex surfaces go toward each other. Try this way and see what happens. There are only a total of six combinations for the lenses concerned (ignoring the one inside the tube which presumably has not been messed with previously? Hold then between finger and thumb in both hands if you can and see which focuses at approx. the right focal length for the tube.

if all else fails, there's lots of cheap finders here AstroBoot

good luck!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Are you saying that the tube appears too long and when you dismantle the finder and hold the objective 3" away from the eyepiece that's the only way it will focus?

That is exactly what I'm saying. I'll try the way you suggested and see if I may have missed that configuration though. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

no worries - hope it works out.

it could of course be something else entirely but worth ruling this out first.

when I bought my (new) refractor the finder had the opposite prblem. I had to hold the objective off the end of the tube by about 20mm to focus. the supplier provided me with a replacement and suggested it happens very occasionally in the factory that someone puts on th wrong objective.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.