Jump to content

1912116577_Solarchallenge2022banner.jpg.913a200cf105ddeae9f37765cb1d0c73.jpg

GEM28 Noise from mount when stationary


Recommended Posts

Hello all,

I've been doing some fiddling with my recently acquired Ioptron GEM28.  All in all I'm very happy.  I have it doing flips and twists and it moves very smoothly, both with nothing loaded and with my 127 Mak on board. 

The only issue is that once I issue a move command to the mount and it stops moving it makes a weird noise.  It happens on both RA and DEC and only after I've told it to move.  When powered on it doesn't make a peep.  When slewing it sounds very quite and the motors sound like motors, although if I slew at a slow speed (1x, 2x, etc) you can hear high pitched pulses coming from the mount as it moves, but they don't sound mechanical, more electrical if that makes sense.

It sounds almost like electrical interference, like the whine from a cheap DC converter.  Is this normal?  The unit didn't come with a power supply so I picked up an amazon special (12V 5A center positive, as per the manual).  Could it just be a garbage power supply?

Any tips gratefully received 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Ratlet said:

Hello all,

I've been doing some fiddling with my recently acquired Ioptron GEM28.  All in all I'm very happy.  I have it doing flips and twists and it moves very smoothly, both with nothing loaded and with my 127 Mak on board. 

The only issue is that once I issue a move command to the mount and it stops moving it makes a weird noise.  It happens on both RA and DEC and only after I've told it to move.  When powered on it doesn't make a peep.  When slewing it sounds very quite and the motors sound like motors, although if I slew at a slow speed (1x, 2x, etc) you can hear high pitched pulses coming from the mount as it moves, but they don't sound mechanical, more electrical if that makes sense.

It sounds almost like electrical interference, like the whine from a cheap DC converter.  Is this normal?  The unit didn't come with a power supply so I picked up an amazon special (12V 5A center positive, as per the manual).  Could it just be a garbage power supply?

Any tips gratefully received 

Its nothing to worry about thats normal stepper motor noise.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Cheers!  I had no idea that was the case!  Feel like a bit of a numpty lol.  Now to figure out how to work it all.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.