Jump to content

sgl_imaging_challenge_banner_31.thumb.jpg.b7a41d6a0fa4e315f57ea3e240acf140.jpg

Recommended Posts

Hi, 
Just got an asiair pro and am setting things up. Have updated to the latest firmware.
The aap and my ss2k seem to connect OK. However when I issue a goto command to the ss2k, nothing actually happens at the mount.
However the 4 directional arrows on the aap ui work fine and do indeed make the mount move.
Any clues please?
regards
Andrew

Link to post
Share on other sites
13 hours ago, StevieDvd said:

Have you got tracking set to on (and mount unparked)?

hi there,

Thanks for the reply. Those aren't terms I'm 100% familiar with in this context. With this mount: you put the scope in horizontal, power it up and press enter, then it's tracking. I don't think it has a park function. 

I'm thinking maybe the asiair won't let me do any goto stuff until I have attached a camera to it and it can see where it is for itself, even though it should be able to get that position info from the mount (like sky safari does for example)? Due to the weather this is an indoor shakedown....

Link to post
Share on other sites

Which mount have you got ? most mounts have a default park position, have you tried without Sky Safari involved, you can select a star in the ASAIR app and GoTo it, plate solve it to centre it and sync the mount to it.

Need camera connected to do this.

Dave

Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Davey-T said:

Which mount have you got ? most mounts have a default park position, have you tried without Sky Safari involved, you can select a star in the ASAIR app and GoTo it, plate solve it to centre it and sync the mount to it.

Need camera connected to do this.

Dave

Hi Dave,

Yes I have not been involving Sky Safari, that was more to prove to me that the cable is good for computer to mount comms. 

I have a vixen skysensor 2000pc on a great polaris mount.

am going to try with camera connected, however even though the asiair is recognising my canon 40D, but it doesn't seem able to control it! 

regards

Andrew

Link to post
Share on other sites

I think there are some instructions on the ZWO site for connecting  specific mounts.

My 60Da connects and works ok using the USB cable so your 40D should work, don't forget to check the green on / off switch in the camera control settings which seems to have a habit of disconnecting at the slightest excuse.

Dave

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Davey-T said:

I think there are some instructions on the ZWO site for connecting  specific mounts.

My 60Da connects and works ok using the USB cable so your 40D should work, don't forget to check the green on / off switch in the camera control settings which seems to have a habit of disconnecting at the slightest excuse.

Dave

thanks Dave. turns out I had a dodgy USB cable which is now in the bin! lol 40D working fine with USB and a shutter release cable.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Hoopla
      So after ordering my Asiair Pro and waiting a month for it to come I’ve made the schoolboy error of not understanding how to connecting it up successfully and now I’m left wondering what I need. 
       
      after 40 minutes trying to polar align I finally got the first plate solve! Then nothing from the mount..... I believe I need a cable to connect the hand controller to the asiair pro. But I can’t find anywhere which one is best to get! 
       
      Im unsure if I can just use a usb a to usb b cable or if I need a serial to usb or what. Hopefully someone can help! 
    • By JemC
      Hi all,
      As i am soon to be the proud owner of a Vixen Polarie star tracker i am looking for some advice from the experts here on SGL with regards to widefield imaging with the Vixen Polarie.
      I will initially be using it with a modified Canon 600D so am looking for advice on which lens would be best suited to use with it, I have already been pointed in the direction of the Samyang 135mm which by all accounts is a pretty good contender, so aside from that particular lens what other/s would you recommend that are Canon fitting,
      Thanks in advance 🙂
    • By DeepSkyMan
      Guys
       
      just wondering what options are available for me to upgrade the standard SXW Vixen clamp to enable it to accept Losmandy style dovetails.  I recently acquired a CGE dovetail that I would like to use with my 8” Edge.
       
      Kind Regards
      Paul
       
    • By DeepSkyMan
      Hi there everybody, hope you are all keeping sane during COVID.  As already revealed in an earlier thread I will be building an observatory this year.  Whilst it’s a bit early for the exterior elements of the build, I’m keeping busy putting together all the accessories I will need from an interior perspective.  In doing so I’ve discovered a couple of thorny issues.
      1/.  I will need a 2.1mm power lead from Vixen to connect up to my new Pegasus UPB2; oh and just saying, what a fantastic piece of kit it is too.  If needs be I can always buy in the whoppingly over-priced AC/DC adapter from Vixen, however I really would like to power everything from a central core, rather than adding to the electrical spaghetti with independent power units.
      2/.  There is also an issue with my Atik Horizon.  Due to the fact that my little SXW is already stressed to the max, I can’t go with the preferred format of mounting the UPB2 on the mount or OTA, instead I will have to locate it as high up the pier as I can, which means that the power cable needs to be longer.  In addition, I will need to source a power lead from somewhere that will interface to the UPB2 and the Atik.  Had a look on the Atik website and there don’t seem to be any options in this regard.
      So I’m hoping that someone has had to deal with similar issues in the past and will be able to offer some much needed advice.😀
       
      Kind Regards
      Paul.
       
       
    • By jcj380
      Wondering what a realistic load capy. is for a Vixen APZ.  My biggest scope is an ST120 refractor that weighs about 5.5 kg with 8x50 finder and eyepiece.  I'm thinking of upgrading to a Crayford focuser which I believe will add another half kilo or so.
      I currently have a Twilight 1 which seems maxed out with the 120 and a SkyWatcher AZ5 which handles it a bit better, but it's also close to max load, I think.
      I have a Manfrotto 475B and a stock TW1 tripod.  I'd prefer not to use a counterweight, but if it's a necessity, so be it.
      Thanks!
       
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.