Jump to content

sgl_imaging_challenge_banner_31.thumb.jpg.b7a41d6a0fa4e315f57ea3e240acf140.jpg

Frames are fogy/out of focus


Recommended Posts

Hi, I've bought a new setup about month ago. I have Atik 460EX, AT 65/420 quadruplet, qhy cfw2 7x36mm with all baader filters. I didin't have motofocuser yet and all focus was on 10s frames loaded into Maxim to check FHWM. I've gather some Ha material from city and I was very happy about them. But when It comes to OIII, it was a little disappointment. All frames was a little fogy and bend. OIII require good conditions, so I said to my self "ok I try with no moon" 

But when new moon cames, I went to moutains on sky 21.6 mag to test LRGB. My goal was M33. I focus 10s frame. Ok 1.8 fwhm, lets try - and result was horrible. Completly "milky/fogy" detail. FWHM was 4.5 on every LRGB fitler. Ok maybe still its bad conditions, because fog was in valley. Next day I went to better spot with no fog and very clear sky. Some of my companions have excelent frames but my... Was still the same. So I tried OIII and SII. Still detail was fogy and unclear. I don't know what's wrong? I wasted 4 days with no moon on doing fogy frames. Ofcourse I have heater on telescope, optic was clear. My friend also give me bahtinov mask, and on bahtinov focus was perfect, also on 10s frames fwhm was 1.7-1.9.
The one thing, that cames to my mind, that I didin't chech is that filters haven't dew. But my FW is closed and all of connections are on rings. It is possible that camera/filter have dew too? I don't know what to do and now everything except Ha is ruined.

I attatch some frames to you guys to check what is look like. I sort frames from city and from trip. 

https://drive.google.com/open?id=188b1QXe0VVZ-vv17zNodiLvwL4FjObJk

Link to post
Share on other sites

@tooth_dr sure.

Two JPEG L and B STF from Pixinsight. B looks better for me. On L, look at stars on right side ;) 
I have no experience with camera, but Ha was good from city. And I tried to stack these L of m33 and it was very poor result

m33 B.jpg

m33 L.jpg

Edited by Danon
Link to post
Share on other sites

Thanks for that.

I took an exposure of M33 myself on Tuesday, so I overlaid your image on mine.  There appears to be some issue with tilting - the left side is in focus, but the right side isnt.

 

M33-danon.gif

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

I know that I have some problem with tilt but on Ha there were smaller differences. It could be only tilt problem? Why on L is so huge comapres to Ha? 

Now I saw that on Ha also right side have diferent stars. Due to narrowband wavelenght differences are less visible? 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Danon said:

I know that I have some problem with tilt but on Ha there were smaller differences. It could be only tilt problem? Why on L is so huge comapres to Ha? 

Now I saw that on Ha also right side have diferent stars. Due to narrowband wavelenght differences are less visible? 

If you know you have tilt problems then I would try to get those fixed before worrying about focus itself.  L stars include all wavelengths so will be bigger than Ha. Your focus is good on the left side side 👍🏻

Edited by tooth_dr
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.