Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_solar_25_winners.thumb.jpg.fe4e711c64054f3c9486c752d0bcd6f2.jpg

Ken82

Zwo 071 calibration/debayer

Recommended Posts

Ive recently started to try out my new zwo 071 and its clear the calibration/debayer should be different now to my previous canon 6d. 

I calibrated some lights with a master dark but even my master dark looks abnormal ?? Then i debayered the calibrated lights as normal using RGGB but i get a crazy green cast which wasn't present with my dslr. In my integrated image i also get what looks like scales in the picture when i stretch the histogram??? 

Clearly a lot to learn!

XISF Master dark      https://drive.google.com/file/d/1fu9aTnf5NL93h7EExG-p7jfEvVWNM8cV/view?usp=sharing

XISF Integrated image     https://drive.google.com/file/d/1YNAcDIIVO5k_laVoM8McPjpdbmdTFgB3/view?usp=sharing

Tif integrated image  https://drive.google.com/file/d/1KPz1cnoFdYVdaWEKioilikIh3j_N25JW/view?usp=sharing

Tif Master dark      https://drive.google.com/file/d/13qJafDTnJSMSpAQz8UqcdWe0RKlJdp9u/view?usp=sharing

Any help would be really appreciated.

Thanks 

ken 

Edited to include .tif files 

Edited by Ken82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mono \ Colour ?   & what software ? as I'm unable to view the files....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your not on you own Ken, I have had mine 3 weeks and I went back to my Canon, much more simple, I didn't get green anywhere though, with me my expectations were much higher for 3 minute exposure. Clearly I am not doing a lot right but I am equally not remotely impressed by this 071, am going to try again tonight.

Alan

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

It’s a zwo 071 mc so colour camera. Software is pixinsight 

https://drive.google.com/file/d/1fu9aTnf5NL93h7EExG-p7jfEvVWNM8cV/view?usp=drivesdk

master dark 

https://drive.google.com/file/d/1YNAcDIIVO5k_laVoM8McPjpdbmdTFgB3/view?usp=drivesdk

integrated image 

 

Alan I think it’s the user to be fair as this is all new to me. DSLR imaging was relatively simple and I hope this will be as easy once I know the basics. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Dr_Ju_ju said:

what format are the files

They are pi internal.

37 minutes ago, Ken82 said:

help would be really appreciated

You may get more help posting in .tif

Cheers

Edited by alacant

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, alacant said:

They are pi internal.

You may get more help posting in .tif

Cheers

Yea thanks I’ll sort that when I’m home later . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got some feedback from the pixinsight forum and it appears i need to use photometric colour calibration to get rid of the green cast (odd that it doesnt do this with a canon 6d as its the same RGGB). 

Not sure yet on the strange pattern/scales on the picture, so hoping for some help with that one. Also my master dark is abnormal? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all,

Ken82..Try a simple colour balance decreasing green channel with Pixinsight histogram, PS or any other

Regards

TIF integration.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Miguelo65 said:

Hi all,

Ken82..Try a simple colour balance decreasing green channel with Pixinsight histogram, PS or any other

Regards

TIF integration.jpg

Thanks miguelo65 

i was able to do similar with a colour balance, just thought it was odd that it’s effectively the same as my canon 6d RGGB. Anyway happy with that. 

What do you make of the scales effect to the centre right of picture ? It becomes more apparent when you stretch the histogram. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Not sure what you mean Ken. Just applied a quick DDP with Maxim to the image and color balance. Anyway, as you strech image more visible vignetting is. Since no flat field was in it, i´ve use an Auto Flatten Background filter with Maxim and seems works fine on bright objects.

          Regards

tiiititititi.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ive highlighted the scaly area, what do you think? Its a lot more obvious on the higher resolution images.

Scales.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 15/09/2019 at 21:31, Ken82 said:

Ive highlighted the scaly area, what do you think? Its a lot more obvious on the higher resolution images.

Scales.PNG

Does anyone know what this pattern in the picture is ? Am I cooling too low for example ??(-15) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is my image after colour calibration in pixinsight which is similar to miguelo65 with a strange pattern to the bottom right hand side-

https://drive.google.com/file/d/1lOXBJGj8RkplLrnfKdRkZehLdSmJ6mwe/view?usp=sharing

And then after automatic background extraction showing an even greater gradient/pattern-

https://drive.google.com/file/d/1JzYHqkPHPDcRxwRmE5kvJPa2MFsgUr7c/view?usp=sharing

 

What is going wrong ?

630B2E3B-0B57-4B4B-95E4-55BA5016C16A.jpeg

Edited by Ken82

Share this post


Link to post
Share on other sites

I contacted zwo and they have said it is dew so I’ll need to replace the desiccant already :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I was about to say, I've seen that ring pattern before with my SX Trius CCD when I got dew forming on the inside of the camera window.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ve got some new desiccant tabs on the way which will solve the issue. A bit disappointed this has happened so quickly as the camera has been in its original packaging throughout the summer.

Also noted the camera doesn’t have an external desiccant tube as I was lead to believe from description. The instructions zwo have sent me for replacing the desiccant requires removing the front of the camera and exposing the sensor etc. Not an issue I guess but not ideal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.