Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

stargazine_ep10_banner.thumb.jpg.7d9aac0f1560a2cc993c68be03d025bf.jpg

Sign in to follow this  
gutaker

Help! SynScan GOTO EQ3 upgrade skipping steps?

Recommended Posts

Hi guys, it's my first post here, so Hello!

My synscan goto upgrade started to act like in this video of mine SynScan GOTO Skipping after being disassembled for few weeks in the closet. There were no such problems before.

When it slews at rates above x3 everything is fine and smooth but as soon as it starts tracking at x3, it skips steps or something like that.

My setup is eq3-2 on alu and SW 150/750 with Canon 700D attached.

Thanks in advance for any clues or ideas!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thread to be closed.

It turned out ot be some kind of RA axis lock. Probably the clutch were tighten too much one time and sticked to heavily greased (with cheap chinese grease) axis.

Stripped down the mount, cleaned and regreased it the right way and now it's working like a charm.

Clear Skies!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Batesy82
      Hi guys,
      I've literally just signed up so I'm totally new here and excited to learn from all you professional astromaster... 
      I'm not sure if this is the right place to post so I do apologise if not... 
      I'm after a skywatcher eq3 pro goto mount for my celestron astromaster 130eq every website i go on they are out of stock and not available for a couple of months 🙄 does anybody know a stockist that has these in stock? I've only been in the astrophotography hobby 4 weeks so I've got lots to learn... 
       
      Thank you for your help 
    • By Lee_P
      Lots of astro kit for sale! Payment via bank transfer or PayPal (buyer to pay fees). Reasonable offers considered.
       
      1. Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro Outfit with auto focuser upgrade -- £350
      Comes with diagonal, 28mm 2” eyepiece, 2" to 1.25" eyepiece adapter, dovetail, tube rings, SkyWatcher Auto Focuser, HitecAstro DC Focus Controller USB, metal case. Approx. cost new: £562. Buyer to collect from central Bristol, or buyer to arrange for a courier. Note: doesn’t come with a finder / guider, but I have some available (listed below).
      Main items similar to: 
      https://www.firstlightoptics.com/pro-series/skywatcher-evostar-80ed-ds-pro-outfit.html
      https://www.harrisontelescopes.co.uk/acatalog/skywatcher-auto-focuser.html
      http://ensoptical.co.uk/hitecastro-dc-focus-controller-usb
       
      2. Sky-Watcher .85x Reducer/Flattener for ED80 -- £120 inc. recorded delivery to mainland UK 
      https://www.firstlightoptics.com/pro-series/skywatcher-85x-reducer-flattener-for-ed80.html
       
      3. Sky-Watcher Skymax 150 PRO -- £300
      Comes with diagonal, 28mm 2” eyepiece, and dovetail. Note: doesn’t come with a finder / guider, but I have some available (listed below). Buyer to collect from central Bristol, or buyer can arrange for a courier.
      It's an earlier version of this: https://www.firstlightoptics.com/maksutov/skywatcher-skymax-150-pro.html
      Works well with items 7, 8, and 9.
       
       
      4. Sky-Watcher 9x50 and QHY5 mono guidescope -- £150 inc. recorded delivery to mainland UK
      Includes T thread adapter attaching the QHY5 to the finderscope. Also includes kit to convert into a regular optical finderscope. 
       
      5. Sky-Watcher 9x50 Finderscope -- £30 inc. delivery to mainland UK
      https://www.firstlightoptics.com/finders/skywatcher-9x50-finderscope.html
       
      6. Sky-Watcher EQ3 PRO mount -- £220
      In pretty good condition, and includes the handset for full goto functionality. Unboxed. Buyer to collect from central Bristol, or buyer can arrange for a courier.
      It's an earlier version of this: https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-eq3-pro-synscan-goto.html
       
      7. Astrozap Dew Heater Tape, 6" 'scope -- £30 inc. delivery to mainland UK
      https://www.firstlightoptics.com/dew-prevention/astrozap-dew-heater-tapes.html
       
      8. Astrozap Flexible Dew Shield for Skymax 150 -- £20 inc. delivery to mainland UK
      https://www.firstlightoptics.com/dew-prevention/astrozap-flexible-dew-shield.html
       
      9. StarSharp Bahtinov Focus Mask 150mm Maksutov -- £10 inc. delivery to mainland UK
      https://www.firstlightoptics.com/bahtinov-focus-masks/starsharp-bahtinov-focus-masks.html
       
      Items 1 and 4:


      Item 2:

       
      Items 3, 5, 7:

       
      Item 5:

       
      Item 6:

       
      Item 8:

       
      Item 9:

    • By Forunke
      Ok, so this is a really annoying bug / problem that I have with my setup:
      From time to time, in non regular intervals the image my guiding cam (ZWO ASI120) send seems to get flipped / mirrored or looks like it's from a completely different patch of sky.
      When I'm paying attention to the guide images I can clearly see that the image seems to be flipped in some way.
      It only happens for 1 frame PHD send a warning ( No star found / Star lost Mass changed) and after that everything is fine again. My gear is all connected to a single USB3 Hub which then runs via powered USB3 cable to my Pc.
      I'm not binning and have the noise reduction off (though PHD might got hickups while processing) but it still happens. Sometimes there are minutes between two events sometimes it happens 5 times in a row.
      It also seems like it's only happening during guiding, I haven't seen it happen during calibration yet...
       
      I'm completely clueless what's happening or how to get rid of it, any help / idea is greatly appreciated.
    • By Phillips6549
      Complete beginner question regarding using this mount.
      When I have tried to set up and align the mount , the goto targeting is off by many degrees.  Here's what I do - can someone tell me what I'm doing wrong!?
       
      With the power off:
      Align the tripod and mount to North and, with the clutches released, set the declination to my latitude (52deg 28' N). and the mount in the weights-down home position.
      Lock the clutches and fine tune the alignment on Polaris using the mechanical adjustments on the mount.
       
      Turn the power on:
      Set up the date, time and location, elevation etc. in the handset (noting the American Date format and Longitude first (set to W 1deg 48')
      DST = Yes
      Select 1 Star align
      Pick a star, I usually try Procyon or Betelguese depending on the time.
      The scope slews to vaguely the right direction but actually nowhere near.  It can take 2 or 3 minutes of manual slewing to centre the star in the eyepiece.  Finishing, of course, with an up and right movement.
      Finally, press Enter to complete the alignment ==> Alignment Successful says the handset optimistically.  
      Now from the object menu pick another target.  Try, say, Polaris which was where I started and ... nowhere near it.   It's the same regardless of the selected target.
       
      I have tried 2 star alignment and 3 star alignment, a factory reset before starting,  but nothing seems to work.   Once i'm lined up on a target the mount tracks nicely - it just won't go where I want it to!
      Not yet at my wits end but - Help!  
      Mark
    • By cjdawson
      Hi everyone.
      A friend has an EQ3 Goto mount, I think it's the Sky-watcher one.    Currently, I know nothing about them, except that he's having issues getting it to work.  To the point that he's getting so frustrated with it he's seriously starting to thinking about throwing the mount away.
      He's described what's happening to me.    What he's saying is that the mount never points to the place where he's asked it to point.    He's saying that say the scope is supposed to point towards something in Orion, it'll end up pointing somewhere on the other side of the sky.     He's also said that it doesn't seem to want to track past a certain point in RA.
      I'd thought rather than simply jump in and try to help him out and get just as confused,  I was wondering if there's some check list of common EQ3 faults that I could work through to see if we can solve the issue.
       
      Once thing I do know is that he's running the mount from a dedicated tracer battery, so it maybe safe to assume that the power supply is good.   (althought it's something I'm going to double check as I don't want to miss anything)
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.