Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_beauty_night_skies.thumb.jpg.2711ade15e31d01524e7dc52d15c4217.jpg

Florence

Celestron NexImage Camera Driver not working?

Recommended Posts

I just made an account on here so I could ask this! I have been trying to install the camera driver for a NexImage camera (for a NexStar 6SE telescope) on my Windows 10 computer, but since I bought this telescope in 2004, everything is out of date. The problem is when I plug the camera into the computer at the same time as having the NexImage downloads disk. The instructions say that when this happens, a "Found New Hardware" wizard should appear, and I just follow the prompts to download it. However, this is not coming up. My computer recognises the camera is plugged in, but for some reason it only recognises it as an audio device. 

I have tried downloading a driver from the Celestron website, but none of them seem to recognise the camera is plugged in. The model no. is #93712, if anyone knows how to fix this problem.

Thanks, Flo

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Florence said:

I just made an account on here so I could ask this! I have been trying to install the camera driver for a NexImage camera (for a NexStar 6SE telescope) on my Windows 10 computer, but since I bought this telescope in 2004, everything is out of date. The problem is when I plug the camera into the computer at the same time as having the NexImage downloads disk. The instructions say that when this happens, a "Found New Hardware" wizard should appear, and I just follow the prompts to download it. However, this is not coming up. My computer recognises the camera is plugged in, but for some reason it only recognises it as an audio device. 

I have tried downloading a driver from the Celestron website, but none of them seem to recognise the camera is plugged in. The model no. is #93712, if anyone knows how to fix this problem.

Thanks, Flo

Hello and welcome to SGL. I believe that the original Celestron Neximage might not be compatible with windows 10.  The method for installing drivers has changed, you should install the drivers before plugging a new device into the computer. Go to the windows device manager and uninstall and remove the drivers previously loaded. Install the software and drivers from the cd or from celestron's website then plug in the camera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By stthomse
      Hi all.
      I have just bought a Celestron 18771-CGL power tank to allow me to get out to the dark skies of the South Downs with my Nexstar 8SE. This is a great bit of kit because it's so light and portable and powers the scope for hours no problem. However, I've also been thinking about getting a dew heater and the only downside of the power tank is it's lack of a second 12v output. I was looking on the First Light Optics website and they sell a DC splitter cable to allow two devices to be powered from a single output. I'm not an electrician obviously, but logical tells me if the dew heater controller is also a 12v device there should be no problem running both the scope and the heater at the same time other than draining the battery faster. Is anyone using a splitter cable in this way? Or can anyone confirm my logic is flawed?
    • By Wavseeker
      Ladies and gentleman, 
      Thank you for helping me in advance. 
      As a kid I've always been fascinated with the sky and what was in it. The nights sky is filled with beautiful stars and nebulae and I want to see them for myself and be amazed how insignificant we really are compared to this vast open space. So let me adress some of the key points that I want for a first scope.
      1. Around €1000
      2. Big aperture, I want to see as much as possible and as far as possible while not losing a clear image
      3. I would like to have a push to or go to system
      4. Beginner friendly
      5. Size is not a problem 
      8. I prefer reflectors since it seems they give more aperture for the money but if you know a better scope that sees more with less aperture let me know
      9. I have a Canon 550D and maybe I could use this for a bit of astrophotography. This is last on the list tho and can be scrapped if the first 3 points aren't met
      Of course build quality is very important when making my choice so keep that in mind as well.
      I'm looking forward to you guys advice. 
       Happy stargazing and clear skies! 
    • By GavinC
      Hello,
      Does anyone have any experience or knowledge about whether it's possible to mount alternative OTAs with a dovetail or rings to the mount that comes with a Celestron Nexstar 80GT?  In particular I am wondering about attaching a SW Heritage 130P?  I know that Celestron did a 130mm reflecting 'scope on his mount, but it looks to also have that plastic tube clamp, seen on the 80mm image below.
      Thanks,
      Gavin

    • By MarsG76
      Hi All,
      If anyone is looking for a great telescope, I'm selling my NexStar 8SE. It's in great condition, Optics are immaculate and there is only some signs of use on the dovetail bar and the black rim that has faded a bit on one side. The reason that I'm selling is that I'm looking to upgrade.
      I had some amazing views of planets and DSO through this scope.... it really is a performer in quite a compact package.
      This scope was on a CGEM most of it life so the NexStar Alt-Az mount was hardly used.
      I prefer to have this scope local pickup or I'm happy to deliver and even give a tutorial and demonstration of how to use it.. for that reason I'm targeting a buyer around Sydney Australia.
      The price I'm asking is $1650AUD.
       
      Clear Skies.








    • By NenoVento
      Hi all,
       
      After updating my legacy HC to the 99.22 (I had to, because of the GPS rollover issue) and the MC to the 5.23 firmwares (siply because it was there, and I've got greedy), both acquired via Teamcelestron, my CPC was operating normally until, all of the sudden, its altitude motor stopped working. I've uploaded a video at youtube showing what happens:
       
      https://youtu.be/p2cHJkPt9Vc
       
      As you can see, I don't get any error message in my HC but, if I try to move the scope in altitude, nothing happens (no movement, no motor noises, nothing). When I release the clutch and move the scope manually in altitude, it does move but has a weird noise by the same place where previously it used to make a snap one, which I already reported to celestron tech support once, and even made a video that I also uploaded to youtube:
       
      https://youtu.be/KCc69eUSbeY
       
      I've already seeked help from Celestron Tech support (and the folks at Cloudy Nights) but any help from you would be very much appreciated. Best regards,
       
      NV
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.