Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

stargazine_ep34_banner.thumb.jpg.28dd32d9305c7de9b6591e6bf6600b27.jpg

Xiga

Pac-man Nebula (NGC 281) in Hubble Palette and HaRGB with a Nikon D5300

Recommended Posts

Hi guys

So we had a completely clear night last Thursday and, as luck would have it, i was actually off work all week, so i was able to take full advantage. Well, mostly, as you'll soon find out. 

As it turned out this was a night that almost went completely awry. The first thing that i messed up was i forgot the external battery that keeps the D5300 powered all night. I only noticed this after driving the 45 min trip back to the family home where i do my imaging. Doh! Luckily though, i dipped into my big bag of astro stuff and found the 2 old camera batteries and charger that i used to use. By my reckoning it was last December when i last used them, so i was amazed to find they still had quite a bit of charge in them! So i was able to charge one while i used the other. Unfortunately though it meant i had to keep going out to the scope every 2-3 hrs to change battery, but tbh i was just relieved that i didn't have to drive home and lose another 90 mins of dark sky time. 

The next thing to grumble was the guider. For some bizarre reason, i could not see Polaris in the Fov in Sharpcap. I could barely see anything at all tbh so even though Sharpcap told me it was able to platesolve i was very dubious. And then when i came to do the Sharpcap PA routine, the adjustments were jumping around all over the place. It took me about 25 mins to PA instead of the usual 5, and i really thought the guiding was going to be a nightmare, but what do you know, it turned out to be actually really good. It even dipped below 0.5" at times. Go figure!

Due to the floodlights of the sports facility (which is rather conveniently only about 100 yards away from the house) i was forced to start with Ha subs, then once they were turned off at 10pm, i switched to Oiii, as i knew the moon was coming up around 00:30 so i needed to take advantage of the darkest part of the night. I figured i'd go for about 3 hrs of Oiii, knowing that with the final filter change back to Ha again, i should end up with about 4-5 hrs of Ha in total. Well, after doing the last filter change and going back in to grab a nap for a couple of hrs, when i woke up and checked Team Viewer i noticed that the sequence had unexpectedly ended. Went out and saw that the 7 Ahr LifePo4 battery i use for the mount had died. I also noticed that the lens of the Finder-Guider had completely dewed up. As it turned out, the dew strip for it had failed so i've had to order a new one. I've also ordered a PSU to power the HEQ5-Pro from the mains, so fingers crossed i shouldn't have to worry about mount power over the winter now. All in all this was a bit of a pain of a night, as i normally only shoot 1 filter per night. Sometimes in the longer winter nights i might do 2, but i've never done 3 before. It's a real hassle too, as i need to shoot flats, change filter, re-frame and re-focus. All of which can take upwards of 30 mins. Hmmphh. 

So long story short i didn't end up with as much Ha as i wanted for this, which has meant it's been trickier to process than i would have liked. I should probably have just waited and done another night of Ha, but with all the hassle i have to go through to get any imaging done these days (drive, setup, tear down and pack away, drive home, sleep deprivation) i will always just try and use what i've got and move on to the next target. The Mean ADU level was quite low on this one, probably because the target is quite small and only occupies the centre of the frame. I've probably been lucky up to now, by mostly shooting larger targets, so i was disappointed with the low ADU levels, which are scraping the bottom of the barrel for me in terms of getting away from the noise floor. So i upped my exposures a bit, pushing as high as 25 mins, which is the nighest i've ever gone with the HEQ5-Pro. It seemed to still handle it quite well, although it didn't improve the Mean ADU level anywhere near enough. 

Full capture details:

3 x 1200s, 2 x 1380s, and 4 x 1500s of Ha
9 x 1200s of Oiii. 
11 x 480s of RGB (with an IDAS-D1). Used for the stars and sky background only. 
7 Hrs 54 Mins in Total. 
All shot with a Nikon D5300, SW 80ED, and an HEQ5-Pro. 

The RGB data was shot over a year ago from inner city Belfast (Red Zone) while i was testing out the new Rowan belt mod. It was just a test shot to check the guiding, so the 8 min subs were far, far too long in reality, hence a lot of the medium and bright stars are clipped. But i have to say, the IDAS-D1 together with APP did a nice job of cleaning it right up and making it at least useable (well, by my standards at least!). 

So on to processing. I've been playing with this for several nights now, and i just can't look at it anymore! i think this is the best i can manage with the limited data i have. It's been enjoyable and yet frustrating at the same time, lol. As usual, this has been stacked in APP and processed in PS. I used the tone-mapping method of processing, and created a synthesised Sii from a 50/50 blend of the Ha and Oiii. I then combined them in the classic Hubble Palette SHO. Obviously, not having any real Sii means i can never get the full range of tonal variations throughout. I'm also not completely happy with the colours if i'm being honest (especially the blue). That was the part i struggled with the most on this one. 

I've also attached below a quick and dirty HaRGB version, which took me all of about 30 mins to process (in total contrast to the SHO version, which i won't say how long it took!). 

As always, constructive criticism welcomed with open arms! 

Ok time for me to stop rambling on now ? 

Edit - Forgot to say, I resized the sSHO version down to 75% of the original (it's not worthy of 100% viewing).

Pac-man Nebula (NGC 281) SHO v2.jpg

Pac-man Nebula (NGC 281) HaRGB v1.jpg

Edited by Xiga
  • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 08/11/2018 at 02:37, Red Dwarfer said:

Both excellent ?

 

12 hours ago, simmo39 said:

Puts my Pacman to shame, lovely images.

Thanks guys ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By endless-sky
      I would like to share my third image.
      I finally had a "lucky week", since my last session, December 18th. I managed 5 clear nights out of the past 6 (has to be a record, at least for me and my area) and I was able to finish a couple of projects I had started long ago and start a few new ones.
      This is M33, also known as the Triangulum Galaxy, taken over 10 nights, under my Bortle 5/6 home sky.
      Total integration time: 10h 14m 00s.
      Here are the acquisition details:
      Mount: Sky-Watcher NEQ6 Pro
      Telescope: Tecnosky 80/480 APO FPL53 Triplet OWL Series
      Camera: D5300 astromodified
      Reducer/flattener: Tecnosky 4 elements, 0.8x
      Guide-scope: Artesky UltraGuide 60mm f/4
      Guide-camera: ZWO ASI 224MC
      2020/11/08: Number of subs/Exposure time: 11@240s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      2020/11/09: Number of subs/Exposure time: 10@240s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      2020/11/20: Number of subs/Exposure time: 15@240s + 4@300s. Notes: L-Pro filter, Moon 30% illuminated
      2020/11/21: Number of subs/Exposure time: 22@300s. Notes: L-Pro filter, Moon 45% illuminated
      2020/11/24: Number of subs/Exposure time: 20@300s. Notes: L-Pro filter, Moon 75% illuminated
      2020/12/13: Number of subs/Exposure time: 12@300s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      2020/12/14: Number of subs/Exposure time: 8@300s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      2020/12/18: Number of subs/Exposure time: 6@300s. Notes: L-Pro filter, Moon 20% illuminated
      2021/01/10: Number of subs/Exposure time: 9@300s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      2021/01/11: Number of subs/Exposure time: 15@300s. Notes: L-Pro filter, no Moon
      Total exposure time: 36840s = 10h 14m 00s.
      Pre and post-processing: PixInsight 1.8.8-7.

      Image was Drizzle Integrated and then cropped to original sensor size (6016x4016), without resampling. So, it appears as if taken ad double the focal length (768mm instead of 384mm). Image scale 1.04 arc-sec/pixel.
      Here's a link to the full resolution image: Triangulum Galaxy (M33)
      Thanks for looking!
      C&C welcome!
    • By cwinstone
      Hello, does anyone know if my imaging train looks correct, and if it does, why am i still getting these coma errors?
      Could it be incorrect backfocus? Searching the internet makes me think my dslr is 44mm, adding the t ring (even tried a 1mm spacer too) gets me to the required 55mm (assuming that's correct)
      I have no idea how to solve this and i feel like I'm just throwing money down the drain fighting this in vien. Help would be much appreciated.
      Skywacher Evostar 72ed
      Reducer rotator for 72ed (needs this for extra distance to achieve focus, the reducer and adapter alone doesn't allow for enough outwards travel)
      Reducer/corrector for ed72
      Canon eos 650d


    • By Uncertainty
      Hi, 
      I am a complete novice and got into astrophotography in December of last year, I had some decent success using only my Canon 450D and stock 18-55mm lens. 
      Since then I have purchased a telescope and mount (Sky-Watcher Startravel 102 and the AZGTe WiFi GOTO mount), which arrived yesterday. Luck would have it that the skies were clear last night and I had a go at imaging both M42 and M31 (also tried m45 tonight just to see if I could fiddle around with anything to solve it, but no luck), both of which came out pretty dissapointingly.
      If someone could tell my what is is that is wrong with the star shapes in the images, and potential fixes, it would be greatly appreciated, as I don't want to waste another clear night if it is an easy fix!
      I have read about coma, but also that refractors don't have this issue, so I am completely baffled.
       
      Thanks in advance.
       
      M45 at 1 second exposure, M42 at 20 seconds and M31 at 30 seconds.


    • By SpaceDave
      I'm new to the astrophotography hobby. I have experience with astronomy. I am struggling to make decent deep sky images (other than M42). The images don't seem to have much definition or brightness despite a decent overall exposure time. See the below images. I have seen on this forum that people are able to take awesome images of the below objects with my same setup. Is anyone able to tell me if I am missing something, please? Do I need even more exposure time?
      I use a Celestron 6SE with unmodified Canon 600D. It has a goto alt az, no EQ. I use a bahtinov mask to focus. Both images were taken with the native focal length of 1500mm, no filters or eyepieces.
      The image of the Triangulum Galaxy is 180 x 15sec ISO800 images. The Crab Neb is 250 x 15sec ISO800 images. Both images had their appropriate flats, darks and biases (30 of each). I use SIRIL to stack the images, which I have had good success with M42 before (see below).
      Any advice would be appreciated!



    • By dazza1639
      Christmas Eve I managed to get 5 hours on NGC2175 the Monkey Head nebula 

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.