Jump to content

sgl_imaging_challenge_banner_31.thumb.jpg.b7a41d6a0fa4e315f57ea3e240acf140.jpg

Recommended Posts

Recently I opened my AZ-EQ5 mount for adjusting and greasing.

I did not find any complete tutorial for this nor worm or bearings dimensions. I plan to replace some of those if I have the chance.

Meanwhile, I will add some pics of the disassembly process.

  1. Open the plastic top case. Please excuse the USB hub attached, I did not remove that.
    image.thumb.png.7eebb54eaadfce1554d3fb28f4d777e5.png
     
  2. Pull out the cable connectors. Put the top case with the controller board aside.
    image.thumb.png.b5e77417bf1aa9ca9f904be68d96e44d.png
     
  3. The bolt inside the green circle can help you remembering or adjusting the belt tension. Loosen down the RA motor screws. Remove the belt. Unscrew the bolts. Remove the motor.
    image.thumb.png.cc256744ce46c90144dd2602f875c63e.png
     
  4. The bolts inside the green circles can help you remember and adjust the worm distance to the RA main gear. Remove the bolts holding the worm case.
    image.thumb.png.bb8bd3e5a0b78d9b5355298c305394f6.png
     
  5. Parts: RA main gear, worm case.
    image.thumb.png.61d371febbe0c88deb07eef7b86b3ebc.png
     
  6. Remove the screws holding the encoder board. You get access to the nut holding the worm in place. Remove this too.
    image.thumb.png.5f7f9c5292b13749369ac7a5eb5699a0.png
     
  7. Remove the bolts inside the driving gear attached to the worm. Sorry, not the best pic.
    image.png.c768f2ae1b90f1e12062acc4160b2100.png
     
  8. You can now proceed to push out the worm and the bearings. No pics for this, sorry.
    The bearings are 688Z, 16mm outer diameter, 8mm inner diameter, 5mm width.
    Worm dimensions measured with the caliper: 69mm, 36mm.
    image.thumb.png.089cd9633394bfbaf35ab5573165a546.png

 

Hope someone finds this useful.

I'd be interested if the worm is identical to the ones used in the HEQ5.

Clear skies!

Alex

  • Like 3
Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Hi Alex.

Thank you for posting this.  I hope you don't mind me asking you a question please?

Not long ago I bought a new AZEQ5GT  mount  and I find when using the mount in AZ mode, I found that I can push the mount without any effort with one finger even after tightening up the clutch at various stages of tightness, did you find that happened to your mount at all please? I have sent aback my mount to the guys at FLO to have a look at it.  I did think that there could be a large washer missing between clutch knob! I will try to attach a picture of my clutch knob in place, I have backed off the knob just for the photograph and put a red arrow pointing to where I think that a big washer should be?

Best regards,

Hadyn - IOM

SW AZEQ5 GT Clutch HG.jpg

Link to post
Share on other sites

Hi Haydn,

You’ve just reawoken a 2018 thread, so Alex may not be able to respond instantly! However I’m another AZ-EQ5 GT owner who has made a few tweaks here and there. If anything, the clutches on my mount tend to snatch, and I have an occasional problem where one jambs and I have to use a lot of grunt to shift it. I have sometimes also found I can move the scope, against the friction of the clutches, but I reckon that’s when I haven’t tightened them quite enough due to not wanting one to bind. There are some useful stripdown videos on YouTube including this one

which should let you see whether there is a missing washer in your case, although I would doubt it. The clutch knob actually presses on various plates and bearings and a washer where you think one is missing would prevent it working. Sky-Watcher quality control failures are usually more than subtle than a missing washer. My guess is that FLO will sort you out!

After making backlash adjustments, I am now very happy with the way my AZ-EQ5 with my ED80 and guidescope performs.

Good luck with yours!

Link to post
Share on other sites

Hello Avocette

Thank you very much indeed  for the Youtube video link, very useful indeed! 

I watched the video a couple of times and as you mentioned there there is no missing washer. It looks as f if could be a poor grease problem or a bad construction issue. Will let you know when I get back my mount from FLO on how it works.

As you can probably guess I got the AZEQ5 GT as its a much lighter mount to carry my  SW 130PDS and SW ED80 telescopes on that using my HEQ5Pro mount, as I am at that certain age and would like to continue with the hobby.

Best regards,

Hadyn - Isle of Man

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

A good thread, I will have a look at the video shortly. I wonder if you can answer a question for me regarding the encoders. I gather the ones you can see are the Auxiliary ones for the "Freedom Find" function. Can you tell me where the primary encoders are? Are they built into the motor assemblies? I'm assuming there are primary as well as Aux encoders.

Thanks,

Neil.

Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, Coastliner said:

A good thread, I will have a look at the video shortly. I wonder if you can answer a question for me regarding the encoders. I gather the ones you can see are the Auxiliary ones for the "Freedom Find" function. Can you tell me where the primary encoders are? Are they built into the motor assemblies? I'm assuming there are primary as well as Aux encoders.

Thanks,

Neil.

Hello, Neil!

I don't think there's such a thing in the SkyWatcher mounts, except for the EQ8 with absolute encoders.

 

 

I've been less active lately and missed the activity on this thread, but I answered to Hadyn on PM for his question. I'm attaching to the thread too a video of the washer/clutch case.

Alex

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By AngHor
      I have a SkyWatcher AZ-EQ5 mount. It’s all working fine, except I have an issue with alignment. This applies whether I’m in EQ or Alt-Az mode.
      I set it up using  one or two star align without problems.
      However if I use the handset to GoTo another object, I usually need to do fine tuning adjustments to centre on the new object. But the mount disregards these adjustments, so if I use the GoTo system to centre on a nearby object, or revisit the original object a second time, it’s still off by the same amount.
      How do I tell the mount that I have centred on the new object and that it should now be aligned with that object ? 
      My iOptron MiniTower has a feature that does exactly this – once set up correctly and aligned, for each new object I go to there is an “ALIGN” option, and if I use this it now knows the correct position. Can I do this with SkyWatcher and Synscan ?
      Thanks. Angelo
    • By Coastliner
      Hello all,
      I have just discovered the  benefit of turning off the auxiliary encoders on my AZ-EQ5GT.  Goto after a PA puts the target in the fov first time with no star align or platesolving. My question is does the mount also have primary or main encoders? or does it rely on accurate home positioning and accurate stepper motors for goto? 
    • By alexbb
      It seems that I got less active lately in this hobby, mostly due to the pandemic, directly or indirectly.
      However, I'm planning to move from where I'm living now in the close future so I started replacing my gear with lighter and better items.
      One of the items was the mount. I still have a tuned SkyWatcher AZ-EQ5 and a stock SkyWatcher EQ6-R. I used both quite a lot, I passed with them long time ago 1000h of exposure. And recently I bought an iOptron GEM45.
      The AZ-EQ5 is in the lightweight mount class, but performs quite poor for astrophotography. The original RA worm was a crappy one and I sent the mount to DarkFrame for tuning. I received it back the same, I only lost time and money. I then purchased 2 new worms from China via OVL with some help from FLO. The new one (I didn't test both) have a larger PE than the original one, but a smoother one. The p2p PE of the new worm results in a >60" deviation. When pointing close to the NCP, it guides well below <1.0" total RMS. When pointing towards the celestial equator, the performance drops significantly to 1.0"-1.8" RMS. I always need to use short exposures in PHD to guide it smoother.
      In total I spent for the AZ-EQ5 perhaps more than 1800 euros with the tuning, the new worms and deliveries. A lot pricier than stock in the end, but it still has 2 big advantages: mine came with a foldable (towards the mount) pier style tripod and it's light, I can carry the mount with the tripod folded in one hand. The mount and the tripod weight less than 15kg. The other advantage is that I can use the second saddle for the second scope. I used this combo more than a couple of times, with short focal length refractors and all went well. A SW 72ED + an ASI1600 + a finder/guider mounted as counterweight as close as possible to the RA axis, perfectly balances a SW Esprit 80 and a Canon 550D.
      The EQ6-R is a lot heavier mount. The head itself weights about 17.7kg, it has a handle, but even standalone it seems a lot harder to carry than the AZ-EQ5 assembled on the tripod. The 2" tripod for the EQ6-R weights about 8kg. Definitely I cannot carry both the mount and the tripod in a single trip for a longer distance. The performance and weight capacity are decent though. Mine has quite a large backlash on both axis, I cannot feel it at hand, but it's obvious when slewing at slow speed. It doesn't bother me for imaging, anyway, since I balance the mount a little east heavy. At most I put a single 200/1200 newtonian and camera on it or a dual setup consisting of a 150/750 newtonian and + a 102/714 refractor and camera, one on top of the other. Weight was not an issue, but a larger momentum + wind affected the guiding performance a little. Towards the NCP it guided excellent at 0.4"-0.6" RMS, but closer to the celestial equator, the performance varied and dropped for this mount too. On Orion, at times the guiding stayed below 1.0" total RMS, but many times it went worse than 1" total RMS. I believe that I never put a scope on this mount and looked through it, I only used it for AP. One thing that bothered me for a while was that the mount was stalling at times due to insufficient power. None of my domestic 12V power sources that I used for the AZ-EQ5 was good enough so I used a 15V 8A source to power the mount. I recall paying around 1300-1400 euros for the mount about 2 years ago.
      I used the SynScan app on Windows to drive the SkyWatcher mounts. The app mimics the functionality of the hand remote. The AZ-EQ5 doesn't have a polar scope and I believe I never used precisely the polar scope on the EQ6-R either. The app allows you to perform a 2/3 star align, then it figures out the polar error and you can then perform a polar alignment routine aided by the software. You can select a star for polar alignment, slew to it automatically after select, align in center, then the mount moves a little and the software tells you to adjust the altitude and bring the star in center, then it moves again and tells you to adjust the azimuth and bring the star in center. Simple as that. If you're way off initially with the polar alignment, you might need to realign once or twice again. The SynScan app + drivers are also much simpler than the EQASOM and can be used for controlling the mount from other programs via ASCOM or for pulse guiding.
      Now, to the more recently acquired mount, the iOptron GEM45. I spent a lot of time researching what mount would suit my needs. Lightweight, good performance and not astronomically expensive. After many reviews read for the CEM40, I decided to go for the GEM45 as both share the same components. I only saw CEM60's and the older 45 eq. All my astrofriends' CEM60's perform better and more consistent than my EQ6-R.
      The GEM45 is supposed to have a PE resulting in an error less than 14" p2p. The graph for mine says that it's less than 10".
      The first thing that I noticed when I received the mount it was how small the box it came in was. The mount head is light at about 7kg and the tripod 5-7kg. The second thing that I noticed was what a poor design was made for mounting the mount's head on the tripod. It is unbelievably stupid compared to the SkyWatcher mounts and it's horribly difficult to mount and tighten the mount on the tripod in dark and cold.
      Again, comparing to the SkyWatcher, a minus is that you always need to disengage very carefully the gear switches and never leave them engaged. The mount does not have a friction clutch as the SkyWatcher has and hitting or pushing hard the components can lead to damaging the gears. So the mount seems very sensible to handling, it requires a lot of care and mounting the telescope(s) on the mount while holding the CW rod with the other hand can be quite damn hard sometimes. However, there is no backlash.
      After setting all the hardware, the next thing was to connect the remote control + the software. It was clear the day I received the mount. It arrived at 5PM and at 8PM I was out of the city with all the software installed.
      The iPolar was easy to use, however, you need to connect a separate USB cable for this, the mount does not have a USB hub.
      You can perform a star align from the hand controller, but not from the Commander app. You can perform a polar iterate align from the hand controller, but not from the Commander.
      Speaking of star alignment, if you choose a 2 or 3 star alignment procedure, I was used to the fact that the first star can be way off when initiating the alignment. The SkyWatcher mounts' software (hand controller or PC app) took into account the error and corrected it for the next stars. iOptron's software (hand controller only, the PC Commander can't align at all) does not. So you need to search again for the second (and third) star to bring it into the view and center it. Only then the model is taken into account. Moreover, the polar iterate align is a pain and, surprise, the polar iterate align and a retry of star alignment after polar adjustment does not take into account the model it computed at the previous star alignment so all the stars are way off if the zero position is not set very accurate. Searching automatically for zero position seems rather a poor joke. So, after being used to the SkyWatcher software, the iOptron seems soooo limited and counterintuitive.
      Due to this, I had quickly to learn to drift align with PHD when Polaris isn't visible (it my the case at home on the terrace).
      Leaving all the poor engineering and software designs, things are getting better. The mount looks very nice and rotates around both axes very very smooth. You can also pull cables through the RA and DEC axis and have them available at the DEC saddle. There's only a USB 2.0 connector on the saddle, that was rather useless for me so I needed to pull a USB 3.0 cable. However, the 12V power available on the saddle is very welcomed to power the cameras' coolers.
      As I type, I'm imaging with 2 ~70mm refractors one on top of the other + 2 mono ASI cameras. Both scopes weight about 10kg. Guiding performance is always below 1.0" total RMS, ranging between 0.4" and 0.8" total RMS, regardless of the pointing position on the sky. If I manage to convince either the mount or PHD to compensate for the PE, I believe it should perform much better as the error increases to >0.6" only when the guiding switches from East to West or viceversa. Plus, being backlash free, it responses very fast to dithering commands and settles quick and, with the small refractors, it didn't seem bothered almost at all by a mild wind.
      In the end, I'm very happy with the consistent very good performance of the mount, but still disappointed by the mount attachment to the tripod and the poor designed software and alignment procedures.
       
      I'll come back with more reviews for cameras and telescopes that I own or owned. And images, after I manage to process them. I've more than 100h of data waiting in the queue to be processed.
       
      Clear skies and stay safe!
      Alex
    • By bottletopburly
      I wanted to have the sensor cleaned on my canon 500D , a quick email to skears photographic in Northampton   http://www.skearsphoto.com/ was  swiftly replied with the cost £30 , I dropped it off and waited a week due to COVID-19 and camera being quarantined for three days first , picked up with a service report highlighting a mark on sensor,  on pictures there was a black speck I thought was dirt , camera pictures nice and clean otherwise, would recommend.
    • By Martin AB Cohen
      After trying and failing some time ago to find a video tutorial on how to strip-down my Skywatcher HEQ5 Pro mount, clean all the bearings and gears, re-grease them, and put it all back together again, I eventually learned how to do this from various other online resources and have now created my own video tutorial. For those of you with a Skywatcher HEQ5 or HEQ5 Pro mount, or indeed an Orion Sirius EQ-G mount (which is the same mechanically), this video can help you to keep you mount running smoothly through regular DIY servicing (~every 2 years).  I hope you find it useful.  Here is the link...
       
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use.