Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_solar_25_winners.thumb.jpg.fe4e711c64054f3c9486c752d0bcd6f2.jpg

Recommended Posts

When using my telescope, a Celestron power seeker 127 Eq, one of my slow motion handles keeps getting stuck and won't move the telescope, does anyone know what the issue could be?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One of them only moves so far round, so when you reach it maximum travel you need to realign the telescope again. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, EatSwimAstronomy said:

When using my telescope, a Celestron power seeker 127 Eq, one of my slow motion handles keeps getting stuck and won't move the telescope, does anyone know what the issue could be?

Hello and welcome to SGL. Which handle ? The DEC axis only has a limited movement so I suspect it is that one. The DEC axis only requires a small amount of movement because it is designed for fine tuning the direction of the telescope only. If you need to make larger adjustments, unlock the DEC axis clutch and slew the mount manually then retighten the clutch and fine tune using the slo-mo cable.
Before going any further count the number of full turns of the slo-mo cable needs to go from lock to lock and then wind the cable back half that that number to recentre the cable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is the DEC handle the shorter one? If so then yes it's the one getting stuck, but where it's getting stuck is strange; it's not even close to where it's at the max of its moving distance. The photo shows where it's getting stuck

image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

The DEC axis cable is the one you can see in the photo running parallel to the telescope tube, the other one behind the mount is the RA axis cable. If the RA axis is getting stuck you need to check the RA drive worm wheel for damage or binding.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Viktorious
      Time for yet another cry for help when it comes to choosing diagonal. I have read the many similar threads and gathered some knowledge (too many to start linking). I have come some way in my process and now that it is coming to final decisions I would like to hear from the experts. Not many of threads I have read end with the OP returning to deliver some review/verdict of his/her final decision. While I wait for response on some thread where I asked about the result, the eagerness in me forces me to write my own thread. Perhaps some of the people asking these questions before can now answer in my thread as experts!

      I have the Nexstar Evolution 9.25 and am currently using the stock diagonal. My eyepieces are the Baader 8-24 mm zoom and the stock 40 mm Plössl. I would also like to upgrade EPs and there I'm looking at something better in 24 mm range, as well some nice low power for more FOV. I'm following threads about EPs and SCTs with great interest for this (on CN). Can say that I'm currently leaning towards the 1.25" 24 mm ES 68° and 2" 36 mm Hyperion aspheric (if going 2" route).

      I'm thinking 2 alternatives (including a budget alternative for one of them). I'm looking at Baader mainly for ClickLock (and expect good optics):
      Baader T2 Zeiss prism with a 1.25" ClickLock EP (T2 part #08) -OR- the 2" prism with 2" ClickLock (splurging that is). The budget alternative would be to get the non-Zeiss T2 prism instead for the 1.25". Worth noting that I would like to get the Celestron f/6.3 Reducer/Corrector. This would be for future purposes of delving into EAA but of course I would use it visually as well (especially if choosing the T2 route). The reasoning for my alternatives:
      Go for the 2" Zeiss prism to theoretically get the best of the best in visual terms. I would make better use of the 46 mm baffle tube opening. Theoretically possible to combine with the R/C thanks to relative short light path (although not necessarily needed with 2" EPs). Downside of going to 2" accessories would be the cost, EPs, filters etc., on top of diagonal. Would not be able to spend all these costs at once. Cheaper route with T2 prism (especially the non-Zeiss), not only diagonal but also the other accessories. Cost of the R/C would be comparable to e.g. the 36 mm aspheric and give similar power and FOV with the 24 mm ES, i.e. the 24 mm would act as both. Extra plus is the ClickLock clamp for 1.25" with built in fine focusing not involving the mirror. Downside of knowing that not all light coming out of baffle tube is used. To get the wide FOV (24 mm + R/C) I'm adding glass to the optical train (theoretically not a good thing). I'm leaning towards the T2 as it would be a cheaper diagonal and for EPs I would only need the 24 mm and then the reducer instead of a 30-40 mm, so saving the expense of one EP. Then I would already have the reducer for continuing into EAA. The questions I hope the experts here can help with:
      The old reducer vs 2" diagonal question. With R/C and the 24 mm I can get roughly the same mag and FOV as e.g. the 36 mm Hyperion (technically 38 mm vs 36 mm and 68° vs 72°). Also reading good things about the ES 68° and with R/C the EP should behave the same. Am I missing something here? The logics say that the I would lose some contrast with the R/C (not using full opening + adding elements), correct? Possibly flatter fields though (not important now, hopefully the EP threads might tell soon enough). The Zeiss vs non-Zeiss T2? Big differences? I have read a few posts on this so most to get some updated views here (have read that Baader has changed some things over the years). Using the R/C (f/6.3) with these prisms. I know f/7 is mentioned as "the limit" but also remember BillP's test where he was happy down to f/6 with the prisms (in 2014 at least). Perhaps most important: have I missed some other obvious alternative here? Maybe I have forgotten some question here but perhaps for the best as I assume those who have gotten this far are tired of reading now. Thanks for getting here though!

      Thanks,
      Viktor
    • By ssuummoonnaa
      Hi, I have recently bought the celestron AM 130 EQ. when setting up , I wrongly assembled the counter weight first rather than adjusting the lattitude knob both at the front and rear side. That made the counter weight pull towards the floor and now the lattitude adjustment knob is jammed, I cant move it counter clockwise. The pin at lattitude is showing 0 degree. What to do. Please help. 

    • By dragorom7
      Hello, i am new to this forum, i made my account here because i need help.
      So few weeks ago i ordered a USB to Serial cable to be able to Control my Telescope with my computer using stellarium.
      It arrived today.
      So i made my Star Alignment, then i plugged the cable to my Telescope and Computer, i installed the Cable driver and ASCOM Platform + ASCOM Celestron Driver.
      I started DriverConnect.exe and put the Celestron Driver i downloaded, and did the properties informations ( had to tick on "Advanced Setup" and "Show All COM Ports" ) and i put "COM8" on "COM Port", then i pressed "OK" and then "Connect"
      Result:
      Create              Creating device
      Connected           Connecting to device
      Error               System.Exception: Connect to COM1 failed, no Celestron scope detected
         to System.Dynamic.ComRuntimeHelpers.CheckThrowException(Int32 hresult, ExcepInfo& excepInfo, UInt32 argErr, String message)
         to CallSite.Target(Closure , CallSite , ComObject , Boolean )
         to ASCOM.DriverConnect.ConnectForm.btnConnect_Click(Object sender, EventArgs e) in C:\ASCOM Build\Export\ASCOM.DriverConnect\ConnectForm.cs:line 268
      Dispose             Disposing of device
      ReleaseComObject    Releasing COM instance
      ReleaseComObject    Completed release. Count: 0
      GC Collect          Starting garbage collection
      GC Collect          Completed garbage collection
       
      "Connect to COM1 failed, no Celestron scope detected"

      In Stellarium i set-up everything, the plug-in and restarted the app, then added my telescope  and i says it's "connected" but i can't find my telescope.
       
      Telescope:
      Celestron NexStar 127SLT
      The Cable i bought:
      https://www.amazon.com/Telescope-CP2102-Adapter-Control-Console/dp/B077G37VL1/
      PC Specs:
      Windows 10 Pro, GTX 970, 8GB Ram(DDR4), i7 6700 3.4Ghz
       
      Looking forward for your help, thanks in advance,
      dragorom7.
    • By CrystalFox
      Hello guys,
      I recently got into astronomy so I bought my first telescope. I've read through several articles and the recommendation for a beginner's telescope (value/price) was Celestron Astromaster 130EQ-MD. I bought this from someone who was not really using it and it is in a very good condition. Prior to actually purchasing this, I've watched countless videos on how the telescope works, what needs to be done - latitude, RA/DEC alignment, polar alignment, etc..
      After reading through all available manuals and videos, I finally brought it home from the seller (they've had it for around 5 years but it wasn't used much). After setting up the tripod, mounting the telescope and familiarising myself with all the different knobs, I pointed the mount/telescope towards north. The first thing I had to do was setting up the latitude. Since I am based in London, the latitude is around 52 degrees. Afterwards, I had to align the declination axis so the telescope can be balanced. As I understand it, you should be able to move it to any position on the axis and it should stay in that position. If the front or rear was heavier, I would either pushing or pulling the telescope after unlocking the brackets holding it together. This is where the issues began, I could balance the telescope so it doesn't move while in the horizontal position, however, when pointing it towards north, it would exclusively lean towards one direction - to the left. If the telescope was pointing to north, north-east or east, it would pull towards the west all the time. It is probably easier to show it in the video. I've spent three days trying to balance the telescope by using different methods and it just would not work. 
      I've also tried balancing the RA axis first. This could be somehow done, but the declination axis would still pull the telescope to the left.
      It is extremely frustrating as I don't know what could be causing this. Balancing the telescope should be relatively easy from what I have heard - either push it or pull it depending on where the weight is. However, I have been really struggling to get it set-up.
      I would be thankful for any suggestions and please feel free to ask any questions so I can help with finding out what is wrong.
       
      Thank you.
      VID_20190918_202940.mp4


    • By stthomse
      Hi all.
      I have just bought a Celestron 18771-CGL power tank to allow me to get out to the dark skies of the South Downs with my Nexstar 8SE. This is a great bit of kit because it's so light and portable and powers the scope for hours no problem. However, I've also been thinking about getting a dew heater and the only downside of the power tank is it's lack of a second 12v output. I was looking on the First Light Optics website and they sell a DC splitter cable to allow two devices to be powered from a single output. I'm not an electrician obviously, but logical tells me if the dew heater controller is also a 12v device there should be no problem running both the scope and the heater at the same time other than draining the battery faster. Is anyone using a splitter cable in this way? Or can anyone confirm my logic is flawed?
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.