Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

spacebloke

I've done something really stupid and now I can't stop sweating

Recommended Posts

Hi all,

I was just watching a video on Youtube from astronomy shed about propery centering the reticle in the polarscope. So I thought I'd give it a go.

BAD idea! I ended up at one point with the grub screws stuck inside the mount and now it's way off center!.

I've got the screws out now and I'm trying to center it but I'm getting nowhere.

Are there any tips anyone could give me on sorting this out?

Cheers

Stuart

If this thread isn't in the right topic I apologise (there isn't a 'OH NO, WHAT HAVE I JUST DONE TOPIC').

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think the first thing to do is to place the finderscope pointing down so that gravity keeps the reticle in place. Then work each screw in, little by little.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd throw out the grub screws and use screws that you can turn with your fingers rather than using a allen key. I have done this and used screws from a few bits that are spare. The screws that hold your eyepiece in place are what i use.

Centering your polar scope is so easy doing when you can turn two screws at a time. I have learnt this the hard way too.

Good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd throw out the grub screws and use screws that you can turn with your fingers rather than using a allen key. I have done this and used screws from a few bits that are spare. The screws that hold your eyepiece in place are what i use.

If I had an obsy I might be tempted to do this, but in fact I actually replaced the thumbscrews to align the polar scope on my EQ3-2 with grubscrews because when I'm doing polar alignment every time I go out I found I'd get something caught up in them and potentially knock the alignment off.

James

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also would use a rubber O-ring to hold the reticule in place before you start to turn the screws. The o ring fits between the reticule and the eyepiece that screws in.

You will need a R-16 pluming O ring to do this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello your last post beat me (sorry).

But maybe the o ring might still help?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've assumed it's the same as neq6, sorry I assume too much after my sunday cider. :laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By SimM
      Setting up my new HEQ5. The same issues are present (by design) on RA setting circles on the other mounts?
      Instructions missing for RA setting circle thumbscrew
      Can the RA setting circle actually be used as a normal setting circle - it seems just "cosmetic". It's either locked or slips when free to rotate.
      Simon
    • By willcastle
      Has anyone used the celestron lithium powertank (the small one, not the pro version) with a skywatcher HEQ5?
      It looks like it should be perfect but that is coming from someone who is relatively clueless
      From the skywatcher specs, it looks like the mount needs 2 amps of current, and the powertank supplies 3, so that should be good?
      It also looks like the power cable is a double-ended tip-positive 2.1 mm plug, so i assume that even though it doesn't have one of those 12V car battery inputs, it shouldn't matter right?
      (just to save people some time, i'm not going to bother with a lead battery / leisure battery / jump-start pack / etc)
    • By maxchess
      I am trying to plan out my longer term equipment strategy, rather than go for impulse purchases and would like some advice on dual mounting scopes.

      At present I have a roll-off shed with steel pier in concrete block. The mount is an HEQ5-Pro, stellar tuned and belt driven which is supposed to have an astrophotography payload of around 11Kg.  My main camera is an ASI294MC. Guide camera Lodestar x2. 
      I switch between two scope set ups.  (Weight for both includes cameras and filter draw.)
      •    ES102 with 50mm guide scope, FL=714, weight is 7.5 Kg
      •    C8 (not edge) with 6.3  FR and OAG, FL = 1260,  Weight is 8kg
      So clearly I cannot mount both on my HEQ5 Pro.
      One of the reasons for going with a fixed pier in a shed is that once set up and aligned, I can just push back the roof, align, focus and get imaging in 5 mins.  However as targets change I need to swap scopes, rebalance, rewire etc. Not a massive effort but I am wondering if I could dual these scopes and perhaps eventually add something like a WO GT71 FL= 420, weight 2.93  for the wide stuff.  So total weight around 19kg.  Then maybe in the future go for a Mono camera and filter wheel and even perhaps an C9.25 Edge pushing the weight to around 23kg. 
      To do this I would plan to buy a CEM 60    mount that claims a payload of 27.2 kg, although it is not clear if this is imaging, although I can’t see why anyone would buy one just for visual. I would then just guide with the OAG.
      So I have two questions:
      Is this a realistic strategy or would I loose guiding accuracy by loading the mount in this way. Perhaps even compared to keeping the HEQ5-Pro and swapping when necessary.  Or maybe just forget the GT71 and C9.25
      If I do go down this route, what is the best way of dual or triple mounting? I have read that mounting two dissimilar scopes side by side risks unbalancing the setup, but also that mounting the ES102 on ADM rings risks flexure.
      Any other advice or observations most welcome.
      Thanks
      Max
       
    • By gerardsheldon
      I tested the tracer polymer battery over a six hour period and although the red light on the HEQ5 flashed most of the time, and more rapidly as time went on, the mount moved so that the time on setting circles changed by six hours, suggesting the mount will track OK.  (the test was carried out during the day).  I did not try to get the telescope to point in a different direction using the handset.
      1) Should I be bothered by the flashing lights on the HEQ5 mount?
      2) Is tracer misleading people by saying their batteries are 12 volts?  (they say that their discharge curves are flat)
      I found that the battery's voltage falls.  Below is from the Tracer datasheet.
      ---------------------------------------------------------- 
      Built-in Fuel Gauge - 5 colour LED fuel gauge mounted externally to show charge level. LED Status:
      3 green & 2 red: Battery fully charged 11.7V
      2 green & 2 red: Over 50% capacity 11.4V
      1 green & 2 red: Over 20% capacity 11.1V
      2 red: Less than 20% capacity 10.7V 1 red:
      Less than 10% capacity 10.3V No lights: Battery empty 8.25V 
      ----------------------------------------------------
      Thanks
      Gerard
       
    • By Oslet
      Sooo...I'm getting quote frustrated here. This spring I tested my HEQ5 with guiding. The synscan controller was connected to the computer trough the USB plug on the hand controller. This worked like a charm in my living room. On the new controllers you dont need the rs cable. But when I tried the whole thing with guide cameara for some live shooting, it just did not work. I get something wrong with the com port in decice manager, driver not working. I have tried 3 different drivers. The whole thing responded, connected and was guiding when i did a dummy test before the summer. So setup is pc-synscan via usb for pulse guiding. Can it be a problem with windows 10? What t h.... just happened? Where can I find a driver that works? And believe me it worked 5 months ago, argh. Thanks for any respons and support
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.