Jump to content

Stargazers Lounge Uses Cookies

Like most websites, SGL uses cookies in order to deliver a secure, personalised service, to provide social media functions and to analyse our traffic. Continued use of SGL indicates your acceptance of our cookie policy.

sgl_imaging_challenge_banner_supernovae_remnants_winners.thumb.jpg.a13d54fa405efa94ed30e7abd590ee55.jpg

Shibby

Members
  • Content Count

    3,435
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Shibby

  1. Thanks for the tips, they're all very useful. However, we've tried again and are still having the same issue. Heeelp!! This time, I've got the camera focused as well as possible. The stars in the centre of the image are very well focused, but we're still getting that bad blurring/coma effect towards the edges. Looking through the eyepiece alone, I of course don't see this effect, but after attaching the camera and re-focusing, this is what we get. Is the eyepiece maybe too close to the CCD? Too far away? We did briefly try moving it closer to the camera, by having it protrude slightly from the T adapter, but this only reduced the AFOV in the image.
  2. How does one properly move the primary mirror? Is there a guide on how to do this somewhere, I've been searching without any luck. Is it difficult to maintain proper alignment of the mirror when you move it? (Explorer 130P) I can *just* about focus with a 25mm EP, but prime focus isn't possible, even with the T-ring screwed directly onto the focuser.
  3. Was about to give up having read this thread, but I've had a bit of a breakthrough! What I didn't realise is that by removing the eyepiece holder, you can then unscrew the end (eyepiece insert) from the T-Adapter and screw the adapter straight onto the focuser. This allows me to achieve focus using the 25mm eyepiece! (nb this is inside the adapter) Note that prime focus is impossible on this scope without moving the primary mirror, even with the camera screwed directly onto the focuser. But that's ok as I was more interested in photographing through the EP anyway.
  4. I have the same problem with my SW 130P and a Nikon D70, using a T adapter with an eyepiece inside. Moving the focuser all the way in (towards the tube) almost gets the image in focus but not quite. I think the barrel of the T adapter is too long, sounds like we might both have the same issue?
  5. It's possible that the barrel of the adapter I'm using moves the EP too far out for it to focus properly. Unfortunately I can't see this issue being any better with a shorter EP, e.g. the 10mm. I'll have a play around and see what's possible... A nice Hyperion is already on my shopping list (probably after xmas)
  6. Thanks for the advice. I will certainly try focusing during the daytime or at least by taking pictures rather than through the viewfinder this time. I'll start with prime focus next time too, though it would be nice to be able to use the eyepieces... I've also ordered some extension cables so with any luck I can control both the camera and the scope from the comfort of my own lounge! It was *very* cold Monday night
  7. Hi, A friend and I had our first go at taking a few images through my scope, we didn't have very long until that annoying fog rolled in! Anyway, we didn't manage to get any decent frames - the image isn't brought to proper focus and (more worryingly) it's blurred radially outwards at the edges. We were using a T adapter with an eyepiece inside... Focusing was very difficult through the viewfinder and I think we had the focuser as far in as possible, leading me to believe this setup might not work? Setup: Explorer 130P AZ GOTO Nikon D70 Antares T thread adapter with 25mm Plossl Of course, there won't be any clear nights any time soon but I'd very much appreciate any suggestions of what to try next time? Thanks, Lewis Edit: Oh, I forgot to say - this is a 30s exposure at ISO 1600
  8. Shibby

    Hi From East Anglia

    Thanks for the warm welcome everyone! Real name's Lewis, by the way. Me too! I was amazed at the detail, especially through the supplied 10mm eyepiece. Indeed, I bet it'll look fantastic with the terminator facing more towards us - fingers crossed the clouds at least stay patchy for the next few nights. Jupiter and its moons looked good the brief time I was looking at it, though I couldn't really make out any detail on the planet, this may have been due it its brightness? Would the moon filter help? Haven't tried the 2x barlow thingy... A friend of mine has a Nikon DSLR so we're going to try take some pictures soon (although the "T-Mount" and "T-Adapter" haven't arrived yet. - took me a while to work out what was required). So I'll have to post any pics we do manage to take!
  9. Hi to everybody! I've always had an interest in astronomy, but have only just bought my first telescope, a Skywatcher Explorer 130P AZ Goto - partly thanks to discussions and reviews on this forum, so thanks! So far, I've set it up and had a brief observe of the Moon and Jupiter, but haven't gotten around to aligning it yet to use the GoTo function. I'm a total beginner so am bound to have numerous questions (already have some actually!) See you around!
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.